Cmj blog: Weet wat je wilt… je zou het zomaar kunnen krijgen

Weet wat je wilt… je zou het zomaar kunnen krijgen

25-08-2022 • 

Als ik in de routeplanner intyp dat ik niet naar Groningen wil, waar denk je dat ik uitkom als ik alle aanwijzingen braaf opvolg? Volgens de kaarten-app van Apple op de Laan naar ’t Klooster… te Groningen.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen Groningen. Leuke stad. Maar mijn punt is dit: als je focust op wat je niet wilt, krijg je dan wat je wel wilt? Kleine kans. Hele kleine kans, om eerlijk te zijn.

Toch is dit de strategie die heel veel mensen hanteren:

  • Ik wil niet meer roken
  • Ik wil niet meer zo’n slechte conditie hebben
  • Ik wil niet meer over me heen laten lopen
  • Ik wil niet meer te dik zijn
  • Ik wil deze sh*tbaan niet meer
  • Ik wil niet meer alleen zijn
  • Ik wil geen ruzie meer met m’n partner/vrienden/familie/collega’s hebben

Zoals de beroemde schrijver Fjodor Dostojevski ooit schreef: "Probeer jezelf deze taak voor te stellen: denk niet aan een ijsbeer, en je zult zien dat het vervloekte ding elke minuut in je opkomt.”

Dat waar je niet aan probeert te denken, plopt juist vaker op in je gedachten.
Want zeg eens eerlijk: heb je net aan een ijsbeer gedacht, of niet?

 

Geïnspireerd op Dostojevski’s boek is het ‘witte beren’-onderzoek uit 1987 van de Amerikaanse psycholoog Daniel Wegner van Harvard University. Hij vroeg proefpersonen om eerst vijf minuten niet aan witte beer te denken. De volgende vijf minuten moesten de personen juist wel aan een witte beer denken. En iedere keer dat er een gedachte aan een witte beer opkwam (gewild of ongewild) moesten ze op een bel drukken.

Wat denk je? Tijdens de opdracht om niet aan een witte beer te denken, werd er twee keer zo vaak op de bel gedrukt!
Dat wat je niet wilt of van jezelf ‘mag’, komt juist vaker naar boven in je gedachten –met name als je moe of gestresst bent.

 

Daarom is bijvoorbeeld stoppen met roken zo moeilijk als je iedere keer tegen jezelf zegt dat je niet wilt roken: je focust je (onbewust) op het roken! Voeg er wat stress of een korte nachtrust aan toe, en you’re toast.

Datzelfde geldt voor alle andere voorbeelden die ik hierboven noemde. En vaak komt er –achteraf– ook nog een schuldgevoel bij kijken, als je toch weer hebt gerookt, op de bank hebt gehangen of ruzie hebt gehad. En je wilde het zó graag ‘niet’.

Het is niet gek dat je zo denkt, want veel mensen doen dit (vandaar ook dat onderzoek van Daniel Wegner). Grote kans dat je dit in je opvoeding mee hebt gekregen, waarin je hebt geleerd dat bepaalde dingen niet mogen of wenselijk zijn. Weer die focus op ‘niet’.

Een aanzienlijk deel van mijn cliënten komt zelfs bij mij met het gevoel slachtoffer te zijn van de situatie: het lukt ze maar niet om te veranderen, terwijl ze zo graag willen. Het is te ‘groot’.

 

Gelukkig is er goed nieuws!

Als jij een ‘ik wil X niet meer’-wens hebt, dan nodig ik je uit om er eens op een andere manier naar te gaan kijken.

Achter de ‘niet’-wens zit namelijk een verlangen van wat je wél wilt. Als je niet meer wilt roken, dan betekent dat meestal dat je gezond wilt leven. Om vrijheid in het leven te ervaren, in plaats van de dwang van de sigaret.

Wil je die sh*tbaan niet meer? Grote kans dat er een verlangen achter zit om betekenisvol werk te doen.

Geen ruzies meer? Dit is vaak een verlangen van gehoord en gezien worden –door die anderen en vice versa. Dit geldt ook voor niet over je heen laten lopen, waarbij grenzen stellen een belangrijk aspect is.

Niet meer alleen zijn? Het diepe menselijke verlangen voor connectie op vele niveaus, van plezier hebben tot begrepen worden, diepe gesprekken hebben, intimiteit en seks. Connectie met anderen, maar vooral connectie met jezelf.

 

Kom in actie

Welk verlangen zit er achter jouw ‘niet’-wens? Vermijd in je formulering woorden als ‘niet’ en ‘geen’. Schrijf het positief geformuleerd op. Welke eerste stap ga je zetten om jouw verlangen werkelijkheid te maken? Het mag een klein stapje zijn: in actie komen is dé manier tot verandering.

 

Mocht het niet lukken om die verandering zelf in gang te zetten, klik dan op de onderstaande knop voor een vrijblijvend gesprek met mij. Met de juiste coaching kom je veel sneller veel verder. Ik help je graag.

 

Klaar om je leven een boost te geven? Klik hier.

 

Schrijf je in voor de Comfortabel met jezelf tips per mail

1x per maand. Inschrijven én uitschrijven is eenvoudig. Geen spam (nooit!).