Cmj blog: De nummer 1 eigenschap voor een leuker leven

De nummer 1 eigenschap voor een leuker leven

21-03-2022 • 

Herinner jij je jonge jaren nog? Alles was nieuw en leuk, en je kon lekker je gang gaan om alles te onderzoeken.

Als klein kind was je letterlijk de wereld om je heen aan het ontdekken: “Hee, die bewegende stokjes voor m’n neus zijn mijn eigen vingers!” –al had je op die leeftijd nog niet eens de woorden voor stokje en vinger. Maar dat maakte niet uit, je was je directe omgeving aan het verkennen, en alles was nieuw en interessant.

Fouten maken hoorde erbij, het hoefde niet in een keer goed te gaan. Sterker nog, het kón niet eens in een keer goed gaan. Het was namelijk iets wat je nog nooit eerder had gedaan. Denk maar eens terug aan het moment dat je leerde fietsen. Ging dat in een keer goed? Waarschijnlijk niet. In het begin was het heel spannend, maar toch bleef je proberen, met de hulp en de aanmoedigingen van je ouders. Letterlijk vallen, opstaan, en weer doorgaan. Stapje voor stapje leren, huilen als je een schaafwond op je knie had door een val, maar niet opgeven.

Hoe anders is dat als je volwassen bent. Dan wordt fouten maken al snel als ‘dom zijn’ gezien, en als je iets niet begrijpt is dat iets ‘wat je nu zo onderhand toch wel had moeten weten’ –vinden anderen dan hè.

Herkenbaar? Voor mij als jonge volwassene in ieder geval wel, en veel van mijn coachees worstelen hier ook mee.

Het lijkt wel alsof je als volwassene alles automatisch moet weten en goed moet doen. Een tijdje geleden had ik een coachee die net begonnen was in een nieuwe baan. Ze vond zichzelf stom, omdat ze na 2 weken nog steeds niet alle ins en outs van haar nieuwe functie kende. En dat terwijl het zo druk was op haar werk, dat ze nauwelijks was ingewerkt door haar teamleden en leidinggevende. Helpt het dan als je jezelf stom vindt? (Helpt het überhaupt als je jezelf stom vindt?)

In plaats van het idee dat je als volwassene alles zelf zou moeten kunnen, en dat je jezelf veroordeelt als je het niet automatisch vanzelf kan, kan je er ook op een andere manier naar kijken. Dit is dé eigenschap voor een leuker en relaxter leven... het is de eigenschap die je als kind had: nieuwsgierigheid.

In plaats van te oordelen over jezelf en anderen, ga je op ontdekkingstocht. Je gaat op onderzoek uit, je stelt vragen, je kijkt met een open blik naar wat het ook is wat je onderzoekt. Nieuwsgierigheid zorgt er voor dat je blik als het ware breder wordt.

Let hierbij op het volgende:

  1. Stel vragen in plaats van het doen van aannames: door een vraag te stellen (aan jezelf of aan anderen) creëer je een nieuw uitkijkpunt. Je leert nieuwe dingen. Door aannames vernauw je je blik juist en leer je helemaal niets. Sterker nog, door verkeerde aannames te doen kan je jezelf flink in de nesten werken.
  2. Domme vragen bestaan niet: als je iets niet weet, dan weet je iets niet. Klinkt logisch, toch? Ga jezelf niet afvragen of het zou móeten weten, of wat het over jou zegt dat je iets niet weet. Het enige wat je weet is dat je het niet weet. Tijd en energie stoppen in aannames en oordelen brengt je geen stap verder. Dus stel die vraag. Je hoeft ‘m maar één keer te stellen, en dan heb je het antwoord. Opgelost.
  3. Oprechte belangstelling naar mensen toe kan voor interessante gesprekken zorgen. Vraag niet aan iemand “Hoe is het?” als het je niet interesseert. Stel niet alleen de vraag, maar neem ook de tijd om het antwoord te ontvangen. Mensen vinden het fijn om gehoord en gezien te worden. En ja, mensen vinden het ook fijn om over zichzelf te praten. Dus wees belangstellend, zodat je die collega of die onbekende in de kroeg echt beter leert kennen.

En? Ben jij wel eens bang om ‘dom’ gevonden te worden? Zeg je dat tegen jezelf? Handel jij op basis van aannames die niet blijken te kloppen? Als dat in zó’n mate is, dat het je tegenhoudt in je leven, dan zou coaching hier goed bij kunnen helpen.

Klik op de onderstaande knop voor een vrijblijvend gesprek.

 

Klaar om je leven een boost te geven? Klik hier.

 

Schrijf je in voor de Comfortabel met jezelf tips per mail

1x per maand. Inschrijven én uitschrijven is eenvoudig. Geen spam (nooit!).